Info

Naručite koncertni DVD
 
Pridruži nam se na Facebooku
Gledaj nas na YouTube
Klikni na sliku za fotoalbum
Fotoalbum: Jubilarni koncert
KUU Cernik je punopravna članica CIOFF-a i HSK

Pretraživač

Greška
  • JFolder::create: Could not create directory
Novogradiško glazbeno ljeto - večer folklora Ispis E-mail
Autor Marija Jugović   
30. 08. 2013.
Admiror Gallery cannot create thumbnails in /home3/ptepheth/public_html/plugins/content/AdmirorGallery/thumbs//Fotoalbumi/2013/NG-glazbeno-ljeto/
Check folder permmisions!
Admiror Gallery: 3.0
Server OS:Apache
Client OS:Unknown
PHP:5.5.38

Već 18. godinu za redom održava se manifestacija Novogradiško glazbeno ljeto. Posljednja večer, nedjelja, rezervirana je za folklor. Večer folklora i folklorne baština organizirala je Udruga čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica", na čelu s predsjednikom udruge, Milanom Rosićem. Večer se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Grada i Turističke zajednice Nove Gradiške, Gimnazije kao i Pučkog otvorenog učilišta "Matija Antun Relković".

Novgradiškoj publici predstavili su se: Folklorna skupina Lancova Vas iz Slovenije, KUD Mačkovec iz Međimurja, Kulturno-umjetnička udruga Cernik te KUD Bukovlje - Vranovci, pjevačka skupina Vranovke.

Članovi KUU "Cernik" su izveli slavonske pjesme i plesove "Alaj sam se naigrala kola", fragment običaja zazivanja kiše "Dodole", koreografije Nikole Kramara, i Stare splitske plesove, koreografa Branka Šegovića.

U organizaciji Udruge čuvara pučke kulturne baštine "Tkanica”, večer prati manifestacija "Nismo mladi al' smo lipi" te tradicionalni izbor najljepše snaše, baje kao i para u narodnoj nošnji.

Na ovogodišnjem izboru, sudjelovale su četiri snaše, pet baja i četiri para, a pokazali su radne i svečane nošnje od Donje Bebrine, Siča, Prekopakre, Bukovlja, Pleternice, Dragalića, Gornje Bebrine, Živika, Starog Grabovca do Vrpolja. Prosudbena komisija u sastavu Slavica Moslavac, muzejska savjetnica i ravnateljica Muzeja Moslavine iz Kutine, magistra Ljiljana Lukačević zamjenica gradonačelnika te Dinka Matijević, direktorica TZ.

Titulu najljepše snaše ponijela je Nevenka Kuna iz Slavonskoga Broda, prezentirajući svečanu nošnju Donje Bebrine koja se nosila za Tijelovo. Nošnja je stara oko 100 godina. Drugo mjesto osvojila je Dubravka Arland iz Prekopakre odjevena u svečanu nošnju svoga mjesta i k tome staru oko 80. godina. Treće mjesto pripalo je Josipi Despotović iz Nove Gradiške koja je prezentirala žetvenu nošnju sela Siče.

Titulu najljepšeg baje osvojio je Antun Lukić iz Bukovlja, a pokazao je ljepotu i vrijednost radne nošnje za pudarenje. Drugo mjesto pripalo je Vladi Lakušiću iz Slavonskog Broda koji je prezentirao svečanu nošnju iz Gornje Bebrine, a u kojoj se nekada išlo na "vašar". Treće mjesto osvojio je  Zdravko Strmotić iz Bilog Briga prezentirajući ruho sela Siče u kojem se nekada išlo u hvatanje ribe. Nagrade za sudjelovanje dobili su i Goran Kovačević iz Pleternice te Marko Derežanin iz Dragalića.

Za najljepši par proglašeni su Darija i Pavo Ančić iz Vrpolja odjeveni u radnu nošnju toga mjesta. Drugo mjesto osvojili su Slavica i Ivan Kovačević iz Štivice odjeveni u svečanu nošnju sela Siče, koja se nekada  nosila samo na svetkovinu Srca Isusova i Mladi Uskrs. Treće mjesto pripalo je Danijeli i Đuri Vinkoviću iz Živika koji su prezentirali svečanu nošnju svoga mjesta u kojoj se nekada išlo na proštenje.

Odabirom najljepših, završilo je još jedno Novogradiško glazbeno ljeto…

Foto: Alen Kocić - novagradiska.com i R&Ž Peh - sokacki-portal.com

 


© Kulturno-umjetnička udruga Cernik