Info

Naručite koncertni DVD
 
Pridruži nam se na Facebooku
Gledaj nas na YouTube
Klikni na sliku za fotoalbum
Fotoalbum: Jubilarni koncert
KUU Cernik je punopravna članica CIOFF-a i HSK

Pretraživač

XIII. folklorni susret u Cerniku Ispis E-mail
Autor Sanja Bukvić / radiong.hr   
11. 05. 2016.

Članovi Kulturno umjetničke udruge "Cernik" 30. travnja 2016. imali su prigodu ugostiti vrhunske profesionalce i sjajne plesače na njihovom Folklornom susretu koji se trinestu godinu zaredom održava pod jedinstvenim nazivom “Lipa moja Slavonijo”.

Kao i toliko puta dosada, Cerničani su na svojoj smotri ugostili vrhunska foklorna društva, Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana, KUD “Baščaršija” iz Sarajeva, KUD “Metković” iz Metkovića, KUD “Sv. Juraj” Draganić, a svoje plesačko i pjevačko umijeće posjetiteljima su prezentirali i članovi folklornog i dječjeg ansambla Kulturno umjetničke udruge “Cernik”.

Posjetitelji su mogli uživati u nezaboravnom programu koji se rijetko može vidjeti na našim prostorima, pjesmama i plesovima zapadne Hercegovine, doline Neretve, starog Sarajeva, Draganića, Podravine, Zagrebačkog prigorja, Sarajevskog polja, Korduna, Baranje, Hrvatskog zagorja i Slavonije.

Svatko od društava na svoj način prezentiralo je običaje, pjesme i plesove kraja iz kojega dolaze, dok su profesionalna društva iz Sarajeva i Zagreba koja okupljaju nekoliko stotina članova prikazala samo mali dio koreografija iz svih dijelova zemlje koje njeguju.

– Kulturno umjetnička udruga “Cernik” iz Cernika, osnovana je 2004. godine s ciljem njegovanja i očuvanja folklorne i glazbene baštine te običaja cerničkog kraja i Lijepe naše. Članovi folklornog ansambla podjeljeni su u tri skupine; reprezentativna, pripremna te dvije dječje grupe, dok je u sastavnom dijelu tamburaškog orkestra i sekcija tradicijskih instrumenata.

Osim plesova cerničke župe i novogradiškog kraja, na programu se nalaze vrhunska koreografska ostvarenja raznih etnokoreologa iz cijele Hrvatske: Stari Splitski plesovi, Pjesme i plesovi Baranje, Međimurja, Posavine, Brodskog posavlja, Korduna, Vrlike te Hrvata Bunjevaca.

KUU Cernik je punopravna članica CIOFF-a, Hrvatske sekcije, te je predstavljala naše boje na mnogobrojnim festivalima diljem Lijepe naše i inozemstva. Nastupili smo na raznim CIOFF-ovim festivalima od Karlovca, Kaštela, Dugopolja, Muća i Koprivnice u domovini, tako i na međunarodnim u Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj…

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, na Prvoj smotri koreografiranog folkora Brodsko posavske županije, osvojila je prvo mjesto, te čast prestavljanja na Državnom natjecanju folklornih ansambala. U sklopu KUU Cernik i djeluje ženska pjevačka skupina, koja bilježi brojne uspjehe, te su i nositeljice nagrade prvakinja županije Brodsko-posavske. 2013. godine, osvojile su na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Krapini prvo mjesto u kategoriji folklorna glazba.

2013. godine na Županijskoj smotri pjevačkih skupina, Vesna Valentić Runjaš, proglašena je počimaljom županije, te dobitnicom nagrade Dorin. Društvo je dobitnik i brončane plakete Hrvatskog sabora kulture za 10 godina djelovanja i uspješnog promoviranja hrvatske tradicijske kulture – istaknuo je Nikola Kramar, voditelj društva i folklorni pedagog.

– Sretni smo što smo i ove godine uspjeli organizirati našu smotru, nadam se da će se naši gosti ugodno osjećati u našem kraju, a posjetitelji uživati u vrhunskom programu – kaže Ivan Ivanović, predsjednik Kulturno umjetničke udruge “Cernik”.

Posjetitelji ovogodišnjeg folklornog susreta u Cerniku imali su jedinstvenu prigodu uživati u sjajnom folkornom glazbenom ostvarenju i vrhunskim nastupima, stoga, organizatorima na svemu viđenom i doživljenom, sve čestitke!

 
Povezani članci :

» XI. folklorni susret "Lipa moja Slavonijo"

Susret folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava koja njeguju koreografirani folklor s područja cijele Hrvatske okupili su 27. rujna u Cerniku, u školsko-športskoj dvorani, goste iz Splita, Karlovca, Sesvetskih Sela. Uživali su...

» X. folklorni susreti u Cerniku

Jubilarni 10. folklorni susreti održani su u Cerniku 7. rujna 2013. godine. Lijepu folkornu večer uz domaćine KUU "Cernik" izuzetnim nastupima obogatili su HKUD "Osijek 1862", FA "Koprivnica", te muška pjevačka skupina KUD-a "Matija Antun...

» IX. folklorni susreti u Cerniku

U Cerniku, 22. rujna 2012.Subota poslijepodne, ugodnih 20-ak celzijusa, mjesto radnje Hrvatski dom u Cerniku.U tijeku su završne pripreme za dugo i pomno pripremane IX. folklorne susrete "Lipa moja Slavonijo". Dvorana je prigodno uređena,...

» 8. smotra folklora u Cerniku

27. kolovoza 2011. u Hrvatskom domu u Cerniku održana je 8. smotra folklora pod nazivom "Lipa moja Slavonijo". Uz domaćine, Kulturno umjetničku udrugu Cernik, nastupili su Folklorna skupina Udruge umirovljenika iz Nove Gradiške i HKPD Matija...

» 7. smotra folkora u Cerniku

LIPA MOJA SLAVONIJO28. kolovoza 2010., KUU Cernik je organizirala 7. smotru folklora, pod nazivom "Lipa moja Slavonijo".Pozvali smo i ugostili prijatelje folkloraše. Naši gosti su ove godine bili: KUD "Graničar" Križ, KUD "M.A. Relković" Davor,...


© Kulturno-umjetnička udruga Cernik